Sunday, October 30, 2016

KERJA NAIK TARAF FREKUENSI KL -SEREMBAN SEBELUM 2020Sektor pegangkutan merupakan sektor yang sangat penting kerana ia merupakan salah satu faktor ekonomi sesuatu tempat berkembang dengan pesat dan maju selain merupakan penghubung satu tempat ke satu tempat yang lain.

Justeru itu ia perlu kepada penambahbaikan dan penyelengaraan yang baik. Semua ini memerlukan kos yang tinggi dan tenaga kerja yang mencukupi. 

Bertitik tolak pada pekara tersebut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Ting Lai menegaskan pihak kementeriannya akan menggunakan peruntukan yang diberikan untuk menambahbaik semua infrastruktur pengangkutan  awam seperti keretapi, jalan raya, lapangan terbang dan lain-lain keperluan.

Antara yang menjadi keutamaannya perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). Frekuansi perkhidmatan komuter KTMB pada waktu puncak perlu dipertingkatkan.

Kementerian Pengangkutan memperuntukan RM1.4 bilion untuk projek untuk meningkatkan frekuansi perkhidmatan komuter ini. Beliau mahu kerja menaik taraf frekuansi ini dapat disiapkan sebelum tahun 2020. 

Beliau berkata "Kita sedang buat signaling link Landasan Berkembar Lembah Klang. Kita akan kembangkannya ke Seremban kerana signaling link berupaya tingkatkan frekuensi perkhidmatan komuter". 

Liow juga berharap kejadian gerabak tergelincir tidak berlaku lagi selepas perkhidmatan keretapi ini dipertingkatkan. 

Dalam satu kenyataan, Liow berkata pasukan penyiasat yang ditubuhkan untuk menyiasat kejadian gerabak barang KTMB tergelincir dari landasan sehingga menyebabkan ramai pengguna tren ETS  terkandas di stesen KTMB Ipoh.

  

KEPRIHATINAN KERAJAAN KEPADA PENGANGKUTAN AWAM DARATPengangkutan awam amat penting kepeda rakyat terutama kepada warga bandar seperti di Kuala Lumpur.  Kesesakan yang boleh dikatakan saban hari menjadi igaun penduduk bandar seperti Kuala Lumpur memerlukan penyelesaian yang jitu dari kerajaan.

Oleh itu pada pembentangan bajet 2017, Perdana Menteri  Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dengan sudinya memperutukkan sejumlah bajet khas untuk menambaikan beberapa  jenis pengangkutan awam darat. Ini bagi meningkatkan lagi mutu perkhidmatan pengangkutan awam agar setanding dengan  negara maju. 

Pekara ini mendapat perhatian daripada Ketua Pegawai Eksekutif Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD), Mohd Azharuddin Mat Sah, beliau berkata SPAD amat menantikan perutukan dalam usaha meningkatkan kemajuan dalam pengangkutan awam darat. 

Beliau yakin dengan peruntukan di bawah Bajet 2017, pengangkutan awam darat akan mencapai sasaran perkongsian 40 peratus di kawasan dalam bandar menjelang 2030. SPAD akan berusaha untuk mencapai sasaran yang telah ditetapkan. 

Seperti yang sedia kita maklum kawasan Kuala Lumpur atau Klang Valley merupakan kawasan yang kian pesat membangun, oleh itu bagi mengurangkan kesesakan yang teruk di Lembah Klang ini kerajaan begitu komited dalam merealisasikan projek penyambungan laluan Transit Aliran Ringan (LRT) bagi laluan Kelana Jaya dan Ampang. Bukan itu sahaja, kerajaan juga sedang melaksanakan projek Transit Aliran Massa (MRT) Sungai Buloh  ke Kajang yang bakal beroperasi pertengahan tahun hadapan.

Tidak dilupakan kawasan diluar Lembah Klang, kerajaan telah memperuntukan sebanyak RM100 juta bagi pemulihan laluan Pantai Timur yang mengalami kerosakan teruk ketika banjir bedsar pada 2014 yang lepas. Termasuklah memulihkan laluan hubungan landasan keretapi bagi kawasan luar bandar.

Justeru itu Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) akan memperkenalkan 19  set tren baharu yang bakal beroperasi bagi laluan Johor Bahru - Padang Besar bagi mempertingkatkan frekuensi perkhidmatan serta kapasiti bagi memenuhi permintaan untuk perkhidmatan awam darat.


LEPAS NASI LEMAK, NASI BAJET PULASelepas ‘Nasi Lemak Anak Dara’ kini ‘Nasi Bajet Cik Ah’ yang diusahakan seorang gadis dari Kodiang pula mendapat perhatian ramai dalam media sosial sejak Khamis lalu.

Kisah Cik Ah atau nama sebenarnya, Siti Nor Sabirah Md. Ali, 24, menjadi viral di laman sosi­al selepas rakannya, Zaty Khan menulis cerita mengenainya sebelum dikongsi lebih 10,000 daripada akaun Facebook Siakap Keli dan Pen Hitam Dot Com.

Siti Nor Sabirah berkata, dia sama sekali tidak berniat me­numpang populariti peng­usaha ‘Nasi Lemak Anak Dara’ tetapi apabila kisah dia berniaga sarapan nasi berlauk dengan lebih 12 lauk sehari dikongsikan dalam laman sosial, jualannya melonjak laris.

“Sebenarnya, saya meniaga sejak 2013 lagi selepas mengambil alih daripada kakak sulung. Kakak pula mengambil alih perniagaan ini daripada mak pada 2006 selepas mak sakit disebabkan penyakit kencing manis.

“Kiranya sudah tiga tahun saya mengusahakan perniagaan ini sendiri selepas kakak sulung mengambil keputusan berpindah ke Jitra. Sebelum ini, saya cuma tolong kakak membersihkan bahan mentah dan menjual sahaja, namun kini semuanya kena buat sendiri.

“Kiranya dari A hingga ke Z, saya buat sendiri tanpa dibantu sesiapa. Setiap hari kira-kira 12 lauk saya jual seperti ayam masak merah, sambal paru, sambal sotong dan ikan masak cili padi yang boleh dimakan bersama nasi putih atau kuning,” katanya keti­ka ditemui Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Siti Nor Sabirah, mengusahakan perniagaan sa­rapan nasi berlauk secara sendirian memerlukan dia mengatur masa bagi memastikan semua menu dapat disiapkan dan dijual seawal 8 pagi.

“Setiap hari, saya akan mula membuat persiapan memasak selepas habis berniaga kira-kira pukul 12 tengah hari. Masa itu, saya akan basuh pinggan yang digunakan serta menyiang dan membersihkan bahan mentah seperti ayam, daging dan ikan.

“Selepas asar, baharu saya akan menumis dan memasak sambal. Bila sudah biasa, semuanya boleh disiapkan dalam tempoh dua jam, cuma pada pukul 3 pagi saya harus bangun untuk menyiapkan semua lauk dan memasak nasi.

“Selepas semuanya siap di­masak, saya akan pergi membuka gerai terlebih dahulu sebelum mengambil lauk-pauk dengan menggunakan kereta sorong yang mengambil masa kira-kira 15 minit dari rumah,” ujarnya yang berhasrat membuka kedai makan sendiri suatu hari nanti.

BERBASIKAL 800KM DEMI PERSAHABATANMinat seorang bekas kerani bank mengayuh basikal sejak zaman persekolahan bukan penghalang bagi dirinya yang kini berusia 62 tahun untuk berbasikal sejauh 800 kilometer dari Perak hingga ke Johor, semata-mata untuk bertemu rakan-rakannya di sepanjang persinggahan.

Noor Azmi Abd. Karim berkata, sejak kecil dia sering berbasikal ke sekolah dan sekitar kawasan perumahan untuk bertemu dengan rakan-rakan bagi mengeratkan silaturahim dan hobi itu masih dilakukannya sehingga sekarang.

Menurutnya, dia berbasikal untuk mencari kepuasan kerana hobi itu bukan hanya dapat mening­katkan tahap kesihatan jantung, malah ia juga boleh menguatkan tubuh badan bagi orang yang se­usia dengannya.

“Paling yang saya suka adalah dapat bertemu rakan-rakan yang telah lama tidak saya jumpa di sepanjang persinggahan dan bia­sanya saya akan berhubung de­ngan mereka terlebih dahulu dan beritahu lokasi yang boleh kami bertemu,” katanya ketika ditemui di Masjid Tanah di sini hari ini.

Bapa kepada empat orang anak perempuan berusia antara 27 hingga 31 tahun itu berkata, selain rakan, keluarganya turut memberi sokongan bagi meneruskan tradisi melawat rakan-rakan menerusi hobi yang diminatinya itu.

Kayuhannya bermula dari Kuala Kangsar pada Isnin lalu dan sepanjang perjalanan itu Noor Azmi melalui Parit, Bota, Kuala Kangsar di Perak; Sungai Besar, Tanjung Karang, Sekinchan, Kuala Selangor dan Klang (Selangor) sebelum memasuki Melaka menerusi Port Dickson, Teluk Kemang (Negeri Sembilan) dan tiba di Masjid Tanah hari ini.

Kata Noor Azmi, dia akan meneruskan kayuhan pada hari Ahad ini merentasi beberapa kawasan di Johor termasuk Muar, Batu Pahat, Johor Bahru, Pontian Kecil, Kulai dan Kluang sebelum berpatah semula untuk menamatkan kayuhannya di Alor Gajah pada Rabu depan.

Saturday, October 29, 2016

KUKUHKAN IKATAN PERPADUAN - LIOW TIONG LAI


Setiap kali musim perayaan, rakyat Malaysia samada Melayu, India atau Cina meraikan bersama-sama dengan penuh semangat perpaduan dan suasana harmoni.

Termasuklah pada perayaan Deepavali kali ini, semua rakyat sama-sama sibuk merancang samaada untuk bercuti atau bertandang ke rumah rakan-rakan yang berketurunan India. 

Inilah keindahan dan kenikmatan dari keamanan dan kesejahteraan negara kita yang tercinta. Keamanan ini tidak dicapai dengan mudah jika rakyat tidak bersatu padu dan saling faham memahami.

Oleh itu Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam ucapan hari Deepavali kali ini mengingatkan akan peri pentingnya perpaduan, keharmonian agar keamanan yang dinikmati hari ini terus berkekalan. 

Beliau mengesa agar rakyat menolak budaya ektreminist yang cuba dibawa dalam masyarakat Malaysia hari ini.

Beliau juga mengucapkan selamat Hari Deepavali pada penganut agama Hindu di Malaysia, katanya " Pesta Cahaya mengingatkan bahawa kita sentiasa menuju kejayaan (cahaya) dalam kegelapan". 

Sebagai Menteri Pangangkutan, Liow berharap rakyat Malaysia yang bercuti sentiasa berhati-hati dan patuhi undang-undang di jalan raya. 
PM DISAYANGI WARGA PONDOK

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerima kunjungan dari imam-imam dan para pelajar tahfiz di pejabatnya.

Kunjungan ini cukup dinanti-nantikan Perdana Menteri yang amat menyanjung tinggi institusi Pondok di Malaysia. Perdana Menteri juga berharap agenda memperkasa ilmuan Islam disambung oleh legasi pondok hari ini. 

Hasil usaha Perdana Menteri hari ini, institusi pondok makin dipandang tinggi sama seperti insitusi pengajian tinggi yang lain. 

Semoga usaha dakwah melalui ilmu ini diteruskan dengan jayanya oleh warga pondok. 
KARGO TERGELINCIR: ETS PADANG BESAR - GEMAS TERGENDALASekali lagi rakyat Malaysia digejutkan dengan insiden melibatkan Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) yang terjejas berpunca daripada sebuah keretapi kargo tergelincir berdekatan Kampung Bakap. Kedua-dua laluan terlibat iaitu dari Padang Besar-Gemas, kerja-kerja pembaikan sedang dilakukan dan diangka pulih selepas 48 jam. 

Pihak Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan bekerja tanpa henti untuk mengalihkan semua gerabak yang tergelincir dengan segera bagi memulihkan segera bekalan elektrik yang melibatkan jarak 35 kilometer. 

Pekara ini ditegaskan sendiri oleh Ketua Komunikasi Korperat KTMB, encik Ridhwan Arshad. Lebih 12,000 penumpang yang telah membeli tiket yang dijadualkan pada hari tersebut terkandas.  

Kebanyakkan antara mereka adalah yang telah bercadang bercuti di kampung sempena Hari Depavali dan cuti persekolahan. 


Kejadian dikatakan berlaku antara jam 3 pagi yang mana tren kargo dua enjin lokomotif yang membawa 40 gerabak tergelincir dalam perjalanan dari Kuang, Selangor ke Tasek untuk mngambil muatan simen.

Dalam pada itu pihak KTMB berharap penumpang bertenang dan mereka boleh menebus kembali tiket yang telah di beli dengan menghubungi di talian 03-22671200.

KTMB juga menyediakan bas perantara secara percuma bagi memudahkan penumpang ETS untuk ke ke stesen yang tidak terjejas bagi meneruskan perjalanan.  

“Penumpang dari Gemas dan KL Sentral ke Padang Besar akan transit di Stesen KTMB Kampar sebelum dibawa dengan bas perantara ke Stesen KTMB Ipoh untuk meneruskan perjalanan.

“Bagi penumpang dari Padang Besar ke KL Sentral dan Gemas, mereka akan transit di Stesen KTMB Ipoh sebelum dibawa de­ngan bas perantara ke Stesen KTMB Kampar untuk meneruskan perjalanan ma­sing-masing. 

Penumpang yang telah membeli tiket jangan bimbang kerana KTMB sedia memulangkan semula bayaran tiket bagi penumpang  yang terjejas dan mahu membatalkan tiket yang telah ditempah. Mereka dapatkan semula wang mereka di stesen KTMB yang berdekatan. 

KTMB bersama pihak polis akan menyiasat puna sebenar kejadian dan akan memberi laporan penuh berkenaan kes ini.

Friday, October 28, 2016

AHLI MCA WAJAR MESRA MEDIA SOSIAL
Media Sosial merupakan media alternative telah digunakan secara meluas di Malaysia dan ianya amat berpengaruh sehingga ia memberi kesan secara langsung kepada rakyat Malaysia samada memberi faedah atau sebaliknya. Media Sosial juga telah menjadi alat yang berkesan untuk berkongsi maklumat, bahkan ia juga telah disalahgunakan untuk menyebarkan fitnah dan maklumat salah.

Dengan perkembangan dan kemajuan media sosial di Malaysia, kita perlu sedar bahawa keselamatan negara telah terbuka dengan pelbagai ancaman, meningkatkan ketelusan (transparency) tentang pemerintah dan ia turut membuka ruang kepada rakyat Malaysia bagi membincangkan isu-isu politik sama ada penyokong kerajaan atau pembangkang.

Justeru itu Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai menyeru ahli MCA memanfaatkan media altenative ini bagi menangkis fitnah dan tuduhan liar menerusi media sosial yang saban hari dilakukan oleh pembangkang. 

Beliau mahu belia MCA bangkit menerangkan kepada rakyat penipuan dan tohmahan yang dibuat oleh pembangkang di media sosial setiap hari. Hasutan dan pemesongan fakta oleh media pembangkang boleh ditangkis jika ahli MCA memanfaatkan pengunaan teknologi hari ini seperti gajet handphone dan sebagainya.

Hari ini pengunaan handphone pintar sudah menjadi kelaziman bagi rakyat Malaysia, oleh itu. Oleh itu ahli MCA boleh mengunakannya untuk menyampaikan maklumat yang benar dan berfaedah terutama kepada komuniti Cina yang terdedah dengan fitnah yang dilakukan oleh DAP dan koncu-koncu mereka. 

Banyak sudah usaha kerajaan bagi membantu rakyat, pekara seperti inilah yang patut disebar dan diviralkan kepada rakyat agar mereka mengetahui bahawa kerajaan BN sentiasa membela nasib mereka. 

Ahli MCA seharusnya melipat gandakan lagi usaha bertemu rakyat bagi menarik sokongan rakyat kepada kerajaan yang sentiasa membela nasib mereka. Rakyat harus disedarkan bahawa kerajaan BN lah yang sentiasa mendengar keluhan hati mereka. 


KJ BERENTAP DENGAN AZMIN - ANDA SOKONG SIAPA ?


ALOR SETAR 28 Okt. - Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin meraih perhatian penyokong Lang Merah apabila beliau memuatnaik status terbaharunya di Instagram dengan slogan, Pulun Kedah Pulun malam tadi.

Bukan itu sahaja beliau turut memuatnaik sekeping gambar lama berbaju hijau kuning termasuk mengecat wajah dengan warna itu yang diambil ketika pasukan Kedah berentap dengan Singapura di perlawanan akhir Piala Malaysia pada 1990.

Dalam status sama, Khairy Jamaluddin turut menceritakan keterujaan beliau apabila Kedah memenangi perlawanan tersebut yang berlangsung di Stadium Merdeka.

“Pulun Kedah Pulun! Kenapa? Ibu saya berasal dari Alor Setar, “ catatnya dalam status berkenaan. -

Wednesday, October 26, 2016

HOSPITAL TERBAKAR : BERI BANTUAN SEGERANegara baru-baru ini digegarkan dengan berita kebakaran yang berlaku di Wad ICU hospital Sultanah Aminah Johor Baharu. Walaupun pihak bomba berjaya mengawal kebakaran, namun dalam kejadian ini ianya telah meragut enam nyawa.

Enam pesakit tesebut terdiri dari empat perempuan dan dua lelaki manakala seorang lagi yang berada di tingkat dua unit ICU terselamat.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Wee Ka Siong melahirkan rasa sedih dan dukacitanya diatas insiden ini. Beliau merakam rasa dukacita dan mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dilaman facebook dan twitternya. 

Dalam pada masa yang sama beliau mengarahkan MCA di Johor agar segera menghulurkan bantuan. Beliau mahu Crisis Relief Squad MCA (CRSM) segera menghulurkan bantuan yang diperlukan.  CRSM telah diyakini kemampuan mereka dalam mengendalikan bantuan-bantuan kemanusiaan.


Empat mangsa perempuan dan dua lelaki yang maut itu merupakan antara tujuh pesakit di ICU berkenaan manakala seorang lagi iatu pesakit lelaki berjaya diselamatkan.

"Sementara itu daripada lapan kakitangan yang berada di wad berkenaan, tiga telah terhidu asap. Jadi kita hantar dua kakitangan berkenaan ke Hospital Sultan Ismail dan seorang lagi ditahan di sebuah wad di HSA

Tuesday, October 25, 2016

TEKSI DAN UBER SAMA-SAMA MENDAPAT MANFAAT DALAM BAJET 2017Apabila menyentuh berkenaan pemandu teksi, bukan sahaja admin rasa rimas bahkan jika ditanya kepada orang awam pun akan turut berkongsi pendapat yang sama. Bermacam-macam cara dan kaedah sudah kerajaan bantu mereka. Tetapi masih merengek-rengek seperti kanak-kanak yang tidak pernah puas dengan satu mainan. 

Semua sedia maklum bahawa pemandu uber / grabcar adalah musuh kepada pemandu teksi, namun apa yang boleh dilakukan . Jika disekat pun grabcar / uber , orang ramai tetap akan menngunakannya. Ini kerana perkhidmatannya lebih diyakini dan 

Pada bajet 2017 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini pun nasib pemandu teksi dan pengangkutan awam yang lain pun juga diberi perhatian oleh kerajaan. Namun begitu kerajaan tidak lupa kepada kebajikan uber. Kedua-dua pihak mendapat perhatian dari kerajaan. 

Kerajaan memahami keperitan pemandu teksi yang tersepit dengan sistem pajakan yang sering menekan mereka setiap hari. Oleh itu pada Bajet 2017 ini, YAB Perdana Menteri telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM5000 kepada setiap pemandu teksi bagi membeli kenderaan baru dan menawarkan permit teksi individu yang selama ini dinantikan oleh mereka. Kerajaan memperuntukan sebanyak RM60 juta bagi program tersebut. 

Tidak cukup dengan itu kerajaan juga menawarkan skim perlindungan insurans. Skim ini ditawarkan melalui PERKESO untuk pemandu teksi yang berpendapatan sehingga RM3000 sebulan. Skim ini akan dilancarkan bersama geran RM60 juta. 

Jadi pemandu teksi tidak perlu bimbang lagi jika berlaku apa-apa kemalangan atau hilang upaya kerana melalui skim ini ia akan melindungi pemandu teksi jika berlaku sebarang pekara yang tidak diingini. Conothnya seperti hilang upaya kekal, mereka akan menerima bayaran pukal berjumlah RM 43,000 hingga RM 121,000 dan bayaran bulanan antara RM 1,281 hingga RM 2,624..manakala jika meninggal dunia waris lauak mendapat faedah orang tanggungan pada kadar RM945 hingga RM2,655 sebulan.

Friday, October 21, 2016

JANGAN SENTUH HAK ANAK YATIM ....PULANGKAN ...!!!Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim, kecewa terhadap perebutan hak penjagaan Nur Firuza Amira Fairuz Nizam, 8, dan adiknya, Nur Firuza Aqilah, 5, yang ibu bapa mereka maut dalam kemalangan ngeri di Lebuhraya Duta Ulu Kelang (Duke).

Manakala bagi pihak Jabatan Masyarakat pula (JKM) akan campur tangan jika sekiranya hak penjagaan dua beradik yatim piatu yang kehilangan ibu bapa akibat nahas jalan raya pada Mei tahun lalu, gagal diselesaikan anggota keluarga.

“Kami memang ada hak mengambil penjagaan anak ini (diletakkan di institusi kebajikan) bagi kepentingan kanak-kanak itu.

Apa yang menjadi masalah hari ini ialah bila mana kakak kedua Allahyarham Fairuz, Yusnida Husain; 48, mendakwa adik bongsunya, Muhammad Faizznur Asyraf Husain ‘pecah amanah’. 

Menurut Yusnida, dua anak saudara dalam jagaannya hanya menerima RM12,000 sahaja sedangkan jumlah sumbangan orang ramai dianggarkan kira-kira RM300,000.

“Sumbangan mula diberi kepada saya tahun lepas, 22 Jun 2015, itupun setelah saya buat laporan polis, adik bongsu saya baru serahkan RM12,000 (wang derma sumbangan orang ramai).

“Pada mulanya, perbincangan adik yang nombor tiga dan yang bongsu yang akan jaga anak-anak ini sebab isteri adik nombor tiga adalah sepupu kepada arwah ibu (Nova Safitri) kepada dua-dua anak ini,” jelas Yusnida.


Menurut Yusnida, Faizzur memberikan alasan wang sumbangan tersebut merupakan hak miliknya memandangkan ia dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya.
ETS : DARI KUALA LUMPUR KE HATYAI

Ramai rakyat Malaysia suka berkunjung ke Thailand dengan tujuan melancong dan membeli belah. Satu kajian atau survey yang di buat menunjukan 9 dari 10 rakyat Malaysia melancong ke luar negara termasuklah Thailand. 

Walaupun pembangkang sering mencanang-canang kononnya ekonomi Malaysia dalam keadaan tenat dan bakal bangkrup namun hakikatnya kemampuan rakyat Malaysia tidak menunjukkan berkeadaan sedemikian. 

Justeru itu adalah amat tepat dan kena pada masanya apabila Kementerian Pengangkutan sedang bekerjasama dengan kerajaan Thailand bagi melanjutkan ETS dari Padang Besar diteruskan hingga ke Hatyai Thailand.

Bahkan Thailand juga dikatakan menunjukkan minat untuk melanjutkan landasan ETS terus ke HatYai di Thailand. Ketika ini ETS hanya sampai ke Padang Besar dari Kuala Lumpur. 

Pekara ini disahkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, beliaum berkata berdasarkan perkembangan pesat perkhidmatan sistem pengangkutan. Kerajaan Malaysia menyokong penuh inisiatif yang diambil oleh kerajaan Thailand. Ini merupakan satu progres yang positif bagi menjayakan landasan ETS sehingga ke HatYai. 


"Berikutan perbincangan dengan rakan sejawatan kami, kerja-kerja perlanjutan landasan ETS sedia ada dari Padang Besar ke Hat Yai sedang berjalan dan kami sangat optimistik projek ini akan siap menjelang 2020," katanya kepada pemberita selepas merasmikan konvensyen tahunan MCA Pulau Pinang di sini hari ini.

Menurut beliau perlanjutan landasan ETS ini akan memberi faedah kepada kedua-dua negara terutama sekali kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) setelah projek ini siap kelak.

Liow berkata kementeriannya dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) bersetuju untuk menambah 10 lagi tren ETS tahun depan, bagi memenuhi peningkatan penumpang.

"Ketika ini, KTMB mempunyai 38 tren ETS, dan menawarkan perkhidmatan bagi laluan Gemas-Padang Besar dua kali sehari. Setiap tren mempunyai enam gerabak yang boleh memuatkan sehingga 300 penumpang pada satu-satu masa, dan itu pun masih tidak dapat memenuhi permintaan semasa," katanya.

Sunday, October 16, 2016

RUKUN NEGARA TERAS INTEGRITIRUKUN NEGARA adalah satu ideologi nasional yang bertujuan mencapai perpaduan demi keharmonian dan kemakmuran negara. Ia digubal susulan tragedi 13 Mei 1969. Tragedi yang tidak diundang itu telah menjejaskan keamanan dan kehidupan rakyat. Usaha mengembalikan perpaduan kaum, keamanan, menegakkan semula undang-undang serta memupuk keharmonian negara menjadi fokus utama Majlis Gerakan Negara yang dipengerusikan oleh Tun Abdul Razak, Perdana Menteri kedua negara.

Rukun Negara diisytiharkan pada 31 Ogos 1970 sempena ulang tahun kemerdekaan negara kali ke-13 – sebagai tonggak utama negara untuk meningkatkan ke­sedaran dan kefahaman kepentingan hidup bersatu dan bertolak ansur ke arah membina negara progresif.

Satu sifat yang menarik dalam ideologi Rukun Negara ialah memperkukuhkan integriti pelbagai kaum dan penganut agama di Malaysia. Pengukuhan integriti dalam konteks ini ialah meningkatkan persefahaman, permuafakatan dan saling menghormati antara satu sama lain yang mencerminkan wujudnya ke­satuan hati.

Usaha pengukuhan integriti melalui pembentukan Rukun Negara terbukti apabila Kepercayaan Kepada Tuhan diletakkan sebagai prinsip nombor satu ideologi tersebut.
Penduduk Malaysia terdiri daripada masyarakat yang berbilang kaum, agama dan budaya. Antara agama utama ialah Islam, Kristian, Hindu, Buddha, Sikh, Tao dan Bahai. 

Perlembagaan negara menetapkan Islam sebagai agama rasmi tetapi agama-agama lain bebas diamalkan.

Tidak ada agama yang mengajar penganutnya untuk mencuri harta orang lain. Begitu juga de­ngan melakukan perkara-perkara yang tidak amanah.

Agama membentuk peribadi yang luhur dan pegangan agama membawa kebaikan. Kebaikan adalah nilai sejagat yang diterima oleh semua agama yang mendorong penganutnya melakukan perbuatan baik yang memberi faedah kepada semua manusia tanpa melihat latar belakang dan keturunan.

Apabila penganut pelbagai agama mengamalkan nilai-nilai murni yang terkandung dalam ajaran agama masing-masing, sudah pasti dapat membentuk individu yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Dalam hal ini, perkara penting ialah membiasakan diri dengan pegangan dan pengamalan ajaran agama yang tulen. Nilai-nilai kesederhanaan, sikap rendah diri, kesetiaan dan empati yang digariskan dalam setiap ajaran agama menjadi pemangkin untuk menunjukkan Kesetiaan Kepada Raja dan Negara, menghormati dan mematuhi Perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi negara, menghormati undang-undang.

Amalan prinsip-prinsip tersebut akan membantu membentuk rakyat yang bersopan santun dan bertatasusila yang bersatu-padu.

Pengamalan Rukun Negara akan melahirkan masyarakat yang mempunyai persefahaman yang baik antara kaum.

Tapi isunya ialah adakah institusi agama dan NGO yang berpaksikan pengembangan agama kepada penganut masing-masing mengambil iktibar untuk menyebar luas kepentingan penghayatan prinsip Rukun Negara dalam kalangan penganut agama masing-masing?

Kegagalan menyemai roh Ru­kun Negara dalam jiwa ma­syarakat telah menggugat persefahaman kaum dan keharmonian negara serta menjejaskan usaha pembentukan identiti dan integriti kebangsaan.

Yang paling sedih ialah kegagalan penyemaian prinsip Rukun Negara khususnya dalam kala­ngan golongan muda menyebabkan ramai dalam kalangan mereka ini tidak boleh melafazkan prinsip Rukun Negara dan tidak keterlaluan sekiranya dikatakan mereka tidak tahu kepentingan pembentukan Rukun Negara .

Akibatnya perbuatan tidak menunjukkan taat setia kepada lagu Negaraku dan simbol negara mula berlaku. Selain itu, sentimen keagamaan dan isu-isu perkauman sudah mula menjelma yang menjejaskan persefahaman dan keharmonian negara.

Kita juga perlu berwaspada kemungkinan berlakunya tidak persefahaman dan ketegangan dalam kalangan kaum yang sama.

Kemungkinan ini pernah diutarakan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri keempat, dalam ucapan Pelancaran Rancangan Pemasyarakatan Perpaduan pada 1 Ogos 1998 di Kuala Lumpur. Dalam ucapan itu, beliau berkata: “Pergolakan dan pergaduhan yang telah berlaku di sebilangan negara lain disebabkan bukan sahaja kerana pertelingkahan antara kaum bahkan juga kerana pertelingkahan antara rakyat daripada kaum yang sama.”

Justeru, institusi dan NGO pelbagai agama di negara ini perlu memainkan peranan menyema­rakkan kepentingan pengamalan prinsip-prinsip Rukun Negara kepada penganut agama masing-masing.

Kita perlu bersyukur dengan keamanan dan kesejahteraan yang dikecapi selama ini.
Langkah positif perlu dilaksanakan supaya setiap sesi ibadah tidak kira sama ada dalam khutbah atau dalam sesi perbincangan ajaran agama yang diadakan di institusi-institusi pelbagai agama dimasukkan falsafah Rukun Negara.

Di samping itu, perlu menganjurkan lebih banyak sesi dialog berasaskan Rukun Negara antara penganut pelbagai agama.

Media sosial yang berjiwa golongan muda juga perlu membantu untuk menyebar luas supaya dapat menghayati erti sebenarnya pembentukan Rukun Negara.

Pegangan dan penghayatan Rukun Negara akan meningkatkan kesedaran untuk hidup bersatu dan sanggup meletakkan kepentingan keharmonian dan keamanan negara sebagai agenda utama setiap warga Malaysia.

Rukun Negara bukan ikatan perundangan, tetapi pematuhan wajib yang perlu dijadikan ikutan oleh setiap rakyat negara demi memastikan budaya berintegriti dan menjamin keamanan jangka panjang.

PENULIS ialah Penyelaras Program Institusi Agama, Institut Integriti Malaysia (Integriti).
Utusan Malaysia

Aztec Ruins National Monument


Built near the banks of the Animas River, the Aztec Ruins are the remnants of an enormous structure constructed by the Ancestral Puebloan people around one thousand years ago. This 500-room building, three stories tall, mostly constructed with mud and sandstone, was meant as a type of community and trading center. Much of the lumber used in construction was hauled from distant sources, possibly from a over a hundred miles away. Over the course of 200 years, the structure grew larger and larger, but still adhered to the original builder’s plans. By the mid A.D. 1200s, whether due to drought, social, religious or political reasons, the peoples of the pueblo moved on, leaving much of their artifacts and way of life behind.Uniting Spaces - Aztec Ruins National Monument, New Mexico
#366challenge2016 #photoaday #photooftheday #AztecRuins #NationalMonument #AncestralPuebloans #NativeAmericans #NewMexico #FindYourPark #NationalPark #WorldHeritageSite #history #travel #explore #ThisLand #WanderInWonder

Saturday, October 15, 2016

WIFI DALAM PERKHIDMATAN TREN ELEKTRIK (ETS)
Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) merupakan pengangkutan awam yang banyak memberi kemudahan kepada rakyat terutama kepada mereka yang mengunakannya untuk perjalanan jauh dengan pantas dan selesa.

Dengan menaiki ETS orang ramai tidak perlu menempuh perjalanan ke destinasi yang jauh dengan meredah kesesakan lalulintas, membayar tol serta berhenti di mana-mana Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) sepanjang lebuh raya, malah tidak mengalami keletihan akibat memandu.


Apa yang lebih menarik ETS kali ini bakal menyediakan kemudahan Wifi bagi meningkatkan lagi mutu perkhidmatannya disamping dapat membantu pengguna menyiapkan kerja dan berinteraksi semasa dalam perjalanan ke sesuatu destinasi. 

Sebenarnya banyak pihak telah menyarankan kepada kepada kerajaan idea ini agar menyediakan kemudahan ini dalam ETS. 

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, cadangan ini merupakan sesuatu pekara yang baik dan menyokong penuh sebagai satu usaha yang boleh menarik orang ramai mengunakan perkhidmatan ETS ini.

Baginya kemudahan Wifi ini merupakan satu lagi usaha kerajaan ke arah melaksanakan tranformasi dalam pengangkutan negara.

ETS diwujudkan bagi tujuan menyediakan perkhidmatan yang memiliki keseimbangan dari segi kepantasan, keselamatan dan ciri-ciri mesra alam untuk perjalanan yang selesa terutamanya bagi perjalanan jarak jauh.

Sehingga kini ramai pengguna yang memuji dan berpuashati dengan perkhidmatan ETS.

Secara purata, seramai 6,000 orang menggunakan perkhidmatan ETS setiap hari pada hari biasa, manakala pada hujung minggu serta cuti umum jumlah itu meningkat sekali ganda kepada 12,000 orang. Angka ini  menunjukkan rakyat berpuashati dengan perkhidmatan ETS. 

Diharap dengan adanya kemudahan Wifi, perkhidmatan ETS akan menarik lebih orang ramai mengunakannya. 

Jelas sekali kerajaan sentiasa mendengar apa sahaja idea, cadangan dan pandangan rakyat untuk kebaikan mereka. Inilah yang diterjemahkan apa yang dikatakan oleh Perdana Menteri sebagai "RAKYAT DIDAHULUKAN"


Justeru itu tidak benar sama sekali beberapa kenyataan pemimpin pembangkang bahawa kerajaan tidak memperdulikan kehendak rakyat. 


Friday, October 14, 2016

BAS RAPID KL TERBAKAR


Sebuah bas Rapid KL dan enam buah kereta hangus terbakar semalam dalam satu kejadian kebakaran di Wangsa Maju, berdekatan dengan Pasaraya Aeon Big Seksyen 5.

Kejadian dikatakan berlaku pada jam 3.55 petang sebelum tiga jentera bomba dan penyelamat dikerahkan ke tempat kejadian.  

Rapid Bus Sdn. Bhd dalam satu kenyataan akan melakukan siasatan rapi terhadap insiden ini. Rapid juga dalam kenyataan yang sama berkata akan memberi kerjasama kepada pihak berkuasa bagi menyiasat punca sebenar kejadian. 

Bas laluan T251 LRT Sri Rampai - Seksyen 10 Wangsa Maju, yang ketika itu sedang membawa enam penumpang itu tiba-tiba terbakar. Pemandu dengan pantas menyelamatkan dengan menurunkan kesemua penumpang. Menurutnya dia terbau asap dan memberhentikan kenderaan tersebut serta merta dan menyuruh penumpang turun dengan segera. 

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) memandang pekara ini dengan serius kerana ia melibatkan nyawa orang awam. SPAD bersama Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya( MIROS) akan menjalankan siasatan dan audit terperinci terutama berhubung pematuhan Kod Amalan Keselamatan Industri SPAD (ICOP) Rapid KL. untuk mengenal pasti punca insiden kebakaran tersebut. 

Dalam pada mas yang sama Prasarana juga telah diminta untuk menyediakan laporan terperinci mengenai insiden tersebut kepada SPAD.

Walau bagaimana pun Pemuda Selempang Merah mengucapkan tahniah kepada kapten bas tersebut kerana pantas bertindak dan menyelamatkan enam penumpangnya. Thursday, October 13, 2016

TEKNOLOGI BLOCKCHAIN : RAKYAT MALAYSIA DIIKTIRAF DUNIA


Blockchain adalah inovasi teknologi terkini yang semakin mendapat sambutan dan digunapakai oleh pelbagai Organisasi terkemuka antarabangsa. Blockchain merupakan rekod atau lejar umum yang dikongsi oleh ramai pihak yang berlainan. Rekod tersebut hanya boleh diubahsuai setelah mendapat persetujuan oleh majoriti pihak yang telibat dalam sistem tersebut. Tanpa persetujuan tersebuat tiada pengubahsuaian dibenarkan.

Teknologi Blockchain mula dihasilkan pada tahu 2008 dan dilaksanakan pada 2009. Ianya merupakan revolusi teknologi yang mengutamakan ketelusan bagi setiap transaksi yang terlibat.

Teknologi Blockchain berupaya digunakan oleh pelbagai aplikasi termasuk sistem pembayaran, matawang digital, penemuan saintifik, sistem undian dan pelbagai lagi.

Terkini, seorang anak muda, Muhd Azrainuddin Zainal atau lebih dikenali sebagai Arai Ezzra yang menerajui inovasi yang dinamakan DinarDirham telah mendapat pengiktirafan peringkat antarabangsa apabila dianugerahkan sebagai The Most Innovative Gold Fintech Provider yang bakal berlangsung di The China Forex Expo pada 28hb Oktober 2016 di Shenzen, China di mana ribuan Pakar serta Organisasi yang terlibat dalam industri Teknologi Kewangan atau lebih dikenali sebagai FINTECH akan hadir untuk turut menyaksikan detik bersejarah tersebut di Great China International Exchange (1F Sheraton Shenzen Futian Hotel )

DinarDirham adalah inovasi pertama di dunia yang belum pernah dibangunkan atau digunapakai oleh mana-mana pihak sebelum ini. Ianya dapat menyelesaikan pelbagai isu dan masalah yang timbul melalui transaksi yang telus yang menggunakan teknologi Blockchain.

Teknologi Blockchain masih lagi dianggap baru di Malaysia dan belum lagi inovasi seumpama DinarDirham digunakai di Malaysia malah di peringkat global. Ini membuktikan bahawa anak tempatan mampu mengahasilkan inovasi yang diiktiraf dunia setanding dengan barisan pakar di peringkat global.

Adakah teknologi Blockchain sudah mula digunakan di Malaysia? Adakah Malaysia bersedia untuk menerima inovasi tersebut? Apakah Kerajaan Malaysia peka serta mahir berkenaan teknologi ini? Pelbagai persoalan sedang hangat dilontarkan.

Melalui inovasi ini, pelbagai peluang pekerjaan dan perniagaan bakal dikecapi oleh rakyat Malaysia dan Kerajaan Malaysia perlu membuktikan bahawa setiap inovasi yang memberi manfaat kepada rakyat harus diketengahkan dan dibangunkan dengan lebih sistematik dan efektif agar semua pihak mendapat faedah menerusinya.

BURU DAN BUNUH PENGEDAR DAN PENAGIH DADAH ?Di Filipina bukan sahaja pengedar dadah dibunuh, bahkan penagih pun bakal menerima nasib yang sama.

Presiden Filipina, Rodrigo Duterte melancarkan perang "bunuh" terhadap penagih dan pengedar dadah.

Justeru itu lebih 700,000 penagih dadah dilaporkan menyerah diri bagi mengelakan mereka daripada menjadi mangsa 'pembunuhan' dalam perang dadah yang dilancarkan sejak Jun lalu.

Hanya dalam tempoh 100 hari semenjak Rodrigo Duterte dilantik menjadi Presiden Filipina pada akhir Jun lalu, lebih 3,600 warga Filipina menjadi mangsa terbunuh dalam perang melawan dadah.

Duterte dalam kempen pemilihan presiden  berjanji tidak akan membenarkan Filipina menjadi “negara dadah” dan bersumpah membunuh pengedar dan penagih dadah serta penjenayah.

Begitu serius kempen memerangi dadah di Filipina, namun di Malaysia, Walaupun Malaysia mengisytiharkan Dadah sebagai musuh nombor satu negara sejak 1983 lagi, namun sehingga kini dadah masih lagi menjadi masalah utama negara.

Bahkan ada penagih yang sanggup membunuh ibu, bapa dan saudara kandung hanya semata-mata ingin mendapatkan duit untuk membeli dadah. Bukan itu sahaja, jenayah kecurian, rompakan, rogol dan lain-lain lagi juga kebanyakannya berpunca dari Dadah.

 Oleh itu apakah perlu ada undang-undang yang lebih keras untuk menangani masalah Dadah ini ? Perlukah kita mencontohi Filipina dalam menangani jenayah yang berpunca dari Dadah ini?

Apa pun perlu ada satu mekanisme baru yang ampuh dan berkesan 

Apa pendapat RAKYAT MALAYSIA ?

Wednesday, October 12, 2016

12 dead in clashes in Myanmar's restive Rakhine: state mediaTwelve people have died in the north of Myanmar's Rakhine state in clashes between armed men and troops, state media reported Wednesday, in a sharp escalation of violence in the restive region.

Four soldiers and one attacker were killed on Tuesday when hundreds of men wielding pistols and swords assailed troops in Pyaungpit, Maungdaw township, an area populated mainly by Muslim Rohingya.

Troops also gave a toll of seven dead after fighting in the nearby village of Taung Paing Nyar, updating an earlier figure.

"After the incident, troops found seven dead bodies," the state-run Global New Light of Myanmar reported.

"Swords and sticks were found with the bodies."

The military has been scouring the region, not far from the border with Bangladesh, after nine police officers were killed on Sunday in coordinated attacks on three border posts.

The unrest has raised the spectre of a repeat of 2012, when sectarian violence ripped through Rakhine, killing more than 100 people and driving tens of thousands of Rohingya into displacement camps.

Rohingya both in and outside the squalid camps face severe restrictions on their movement and access to basic services, with rights groups calling them one of the world's most persecuted peoples.

Buddhist nationalists have sought to brand the group as illegal immigrants from Bangladesh, despite many tracing their lineage in Myanmar back generations.

A total of six suspects behind the border attacks -- including four who were captured on Tuesday -- are being held by authorities, according to state media.

Authorities have released few details about the attackers or their motives, with some blaming the Rohingya, while others have pointed the finger at Bangladeshi groups.

The clashes mark a dramatic escalation of violence in the region, which has simmered with tension ever since the 2012 unrest that effectively left the state divided along religious lines.

The UN's special advisor on Myanmar, Vijay Nambiar, urged troops and residents to exercise restraint at what he termed a "delicate juncture" for the state.

He also called on civilians to "not be provoked into any kind of response by targeting other communities or religious groups".

Rumours of killings and mass arrests around Maungdaw have spread like wildfire on social media, stoking fear, but details have proved difficult to confirm in the remote and tightly controlled area.

Locals told AFP they were too scared to leave their houses as troops patrolled the streets.

Activists have warned the search for the attackers is being used as a pretext for a crackdown on the Rohingya.

Myanmar's de facto leader, Aung San Suu Kyi, has come under heavy international pressure to carve out a solution for the Rohingya, whose plight has left a dark stain on the country's promising democratic gains.

She recently appointed a commission, headed by former UN chief Kofi Annan, to find ways to heal wounds in the bitterly divided and poor state.

Women's Ministry launches 'jihad' against paedophilesKUALA LUMPUR: The Women, Family and Community Development Ministry is collaborating with telecommunication companies in what it deems as its 'jihad' against paedophiles.

Datuk Seri Rohani Abdul Karim said the ministry is, among others, looking to develop an application to help parents monitor and track their children’s activities online.

“This is a 'jihad', we are bent on finding them even into (proverbial) wormholes,” she said, acknowledging that the ministry is entering foreign territory in its campaign against sex predators.

She further hoped to ready these apps, possibly for free for parental use, as soon as possible.

“Digi, for one, was agreeable to helping us out,” said Rohani, adding that these engagements started in 2015 as a move leading up to the recent amendment of the Child Act.

Also roped in was the Malaysian Communications and Multimedia Commission, adding that the ministry is also looking to filter and delete risky sites with the help of the agency.

Rohani was speaking on the sidelines of TV3’s 'Soal Jawab' programme.

The ministry has also published a book on its action plan on the protection of children in the digital age, which it hopes to update online soon.

Meanwhile on the WeChat issue where police arrested 24-year-old for doping and raping a 12-year-old girl on a number of occasions, Rohani expressed disappointment with the child’s parents for failing to detect something amiss sooner.

“Parents must be ever watchful of their kids in the digital age as sex predators could easily enter their very home unknown to them through the advent of the Internet.”

“They should also invest in apps and systems to monitor their kids,” she added.

It was earlier reported that the two engaged in sex at various locations including hotels, after she was drugged with syabu or (methamphetamine).

The mother, who eventually discovered the relationship, had then taken the girl to the Sultanah Bahiyah Hospital for a check-up on Sunday.

Following that, the mother lodged a police report on the same day after being advised that there were old and new tears found at the girl's private parts.It is believed that the girl also had sex with others before meeting the man in question.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Monday, October 10, 2016

BENARKAH BERSIH ADA KAITAN DENGAN ZIONIS ???

Bersih – Agenda Yahudi Hancurkan Negara Islam

Nama asal Bersih adalah Joint Action Committee for Electoral Reform yang ditubuhkan pada July 2005 oleh 3 NGO iaitu :

a) SUARAM – dana daripada NED sebanyak USD 85,000
b) Women’s Development Collective – dana drpd Open Society
c) Writers Alliance for Media Independence (WAMI) – ditaja NED

Selepas 2-3 tahun, barulah Bersih menyerap masuk NGO yang lain. Kini Bersih merupakan sebuah gabungan 81 buah NGO di mana 60 daripadanya adalah haram dan tidak didaftarkan.

Ambiga Sreevenasan telah mengaku dalam The Malaysian Insider pada 27 Jun 2011 bahawa BERSIH ~2.0 ditaja oleh dua badan dana yang berpengkalan di Amerika iaitu National Democratic Institute (NDI), salah satu cabang daripada NED dan Open Society Institute (OSI.

NED milik Carl Gershman, NDI milik Madeline Albright, manakala OSI pula milik George Soros. Ketiga-tiga orang berbangsa Yahudi ini mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar Ibrahim. Hubungan yang terjalin semasa Anwar menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Ini bukan sekadar tuduhan atau fitnah yang dilemparkan untuk mengaibkan Anwar Ibrahim.

Laporan Maxim News melaporkan bahawa Anwar Ibrahim adalah Ahli Majlis Eksekutif International Crisis Group (ICG). Anwar difahamkan telah dilantik pada sekitar June 2006 iaitu 2 tahun selepas Anwar dibebaskan daripada penjara

Sesuatu yang harus diberikan perhatian di sini ialah semua ahli ICG termasuk George Soros dan pengasas ICG Mark Malloch Brown adalah berbangsa Yahudi, kecuali Anwar Ibrahim.

Antara mereka ialah Bekas Setiausaha Dalam Negeri Amerika Syarikat, Morton bramowitz, Kenneth Adelman Pengerusi Kawalan Senjata Api Amerika, dan Zbignew Brzezinsk Bekas Penasihat Pertahanan Negara President Amerika Syarikat.

Penglibatan Anwar dalam organisasi seperti ICG dan NED tidak harus diambil ringan. Analisa penglibatannya adalah penting untuk mengaitkan tujuan dan motif sebenar penubuhan BERSIH.

Ada muslihat di sebalik setiap demonstrasi BERSIH. Lihat di bawah :

BERSIH 1 : JUMPA AGONG.

Serahkan memorandom yang mengemukakan 4 permintaan iaitu (dalam B.Inggeris) :

Clean up of the electoral roll
Use of indelible ink
Abolition of postal voting for military and police personnel
Free and fair access to mass media for all parties

BERSIH 2 : the Walk for Democracy (demonstrasi jalan raya dalam erti kata lain)

Serahkan memorandom yang mengemukakan 8 permintaan (dalam B.Inggeris)

Clean up of the electoral roll
Reform of postal ballot
Use of indelible ink
Minimum 21 days of campaign period
Free and fair access to mass media for all parties
Strengthening of public institutions
No corruption
No dirty politics

BERSIH 3 : Duduk Bantah (Percubaan untuk lakukan Arab Spring)

Kali ini, demonstrasi tetap dilakukan walaupun 7 daripada 8 permohonan yang dikemukakan oleh BERSIH telah dipersetujui untuk diimplementasi oleh Parliament Select Committee(PSC). 1 permintaan yang tidak dapat ditunaikan ialah tempoh kempen di Sabah dan Sarawak untuk 21 hari tetapi permintaan tersebut juga masih dibincangkan.

Namun, demonstrasi tersebut dijalankan atas alasan BERSIH khuatir dan tidak mempercayai perlaksanaan permintaan mereka. Adakah ini satu alasan yang berbaloi?

HAKIKATNYA BERSIH 3 TERPAKSA DIJALANKAN WALAU DENGAN APA JUA CARA KERANA IA MERUPAKAN AGENDA TERAKHIR PERANCANGAN UNTUK MENGGULINGKAN KERAJAAN.

Rancangan tersebut dirancangkan oleh Maureen Aung (seorang ahli OSF). Rancangan tersebut merangkumi

Tujuan BERSIH 1 memberi memorandom kepada YDP Agong agar apabila penggulingan kerajaan berlaku, rakyat tidak boleh tuduh ianya satu penderhakaan terhadap Raja. Alasan yang bakal digunakan ialah memorandom tersebut diserahkan kepada Agong. Namun Agong tidak mengambil sebarang tindakan.

Langkah ini sememangnya bijak kerana walaupun mengikut Perlembagaan, Agong yang melantik Pengerusi serta Pegawai-pegawai SPR, namun dalam secara realiti YDPA sekadar MENGIKTIRAF perlantikan atas nasihat Perdana Menteri

Asas inilah yang mendorong BERSIH (atas nasihat Maureen) untuk menggunakan WARNA KUNING, iaitu WARNA DIRAJA. Sebagai simbol Kuasa Rakyat telah memenangi Kuasa Raja.

Ini adalah Modus Operandi, cara dan kaedah yang sememangnya telah digunakan oleh NED dan Open Society di beberapa buah negara yang lain.

Gelaran Operasi tersebut ialah ‘REVOLUSI WARNA’

Freedom House, National Democrat Institute, International Republican Institute, CIA, MOSSAD, USAID, CIDA, Albert Einstein Institution dan Open Society Institute telah mengaku penglibatan secara langsung melalui dana, pengaruh media asing dan latihan untuk membuat rusuhan di beberapa negara sebelum ini.

Antaranya negara yang menjadi mangsa campur tangan badan-badan asing ialah:

Georgia (Rose), Nicaragua, Ukraine (Orange), Kyrgyzstan (Tulip), Pakistan (Black), Occupied Palestine, Lebanon (Cedar), Kuwait (Blue), Myanmar (Safron), Tibet (Crimson) dan Iran (Green)

Yuktes Vijay (Bekas Peguam Anwar ibrahim).