Monday, July 10, 2017

BIMBANG TUMBANG, DINASTI LIM TOLAK ADAKAN SEMULA PEMILIHAN CEC





Lim Kit Siang perlu membuktikan yang beliau tidak 'takut' kepada Naib Presiden DAP, Dr. Tan Seng Giaw seterusnya bertanding se­mula dalam pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti.

Prinsip Cekap, Akauntabliti dan Telus (CAT) yang dilaungkan DAP telah lama mati kerana parti itu tidak bertindak mengikut prinsip tersebut untuk menguruskan hal ehwal dalaman parti apatah lagi bercita-cita memimpin negara.

Kepemimpinan DAP disaran melantik Jabatan Perdaftaran Pertubuhan (ROS) sebagai pemerhati dalam proses pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu.
 

Langkah itu bertujuan memastikan ketelusan pemilihan selain menangani segala kekhuatiran daripada unsur sabotaj, penipuan dan masalah teknikal daripada berulang.
 

Adalah lebih baik jika DAP melantik ROS menjadi pemerhati dalam proses pemilihan pusat parti itu nanti.

“Kepemimpinan DAP harus berhenti daripada menuding jari kepada sesiapa, sebaliknya memulakan pemilihan jawatankuasa pusat secara profesional dan berintegriti sebagaimana sering dicanangkan kepada rakyat,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang sepatutnya tidak menggunakan provokasi dan pelbagai hujah persepsi untuk menyalahkan ROS serta Barisan Nasional (BN) berhubung keputusan tersebut kerana puncanya adalah daripada masalah dalaman parti itu sendiri.



“Sekiranya kepemimpinan DAP benar-benar jujur, akur sahajalah dengan arahan ROS dan adakan pemilihan semula bagi membuktikan perjawatan mereka menjadi sah,” jelas beliau.