Monday, January 20, 2014

JEPUN TAK BENARKAN SI KANGKANG JEJAK KAKI DI NEGARANYA

Anwar Ibrahim dihalang masuk ke Jepun oleh pihak imigresen negara tersebut pagi tadi. 
Beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita jam 6.45 pg bukan saja gagal lepas pemeriksaan imigresen bahkan diarahkan pulang dgn penerbangan pertama dari Tokyo.

"Saya dihalang untuk memasuki Jepun dan diarahkan untuk pulang ke Malaysia sekiranya tidak berbuat demikian pihak berkuasa akan menahan saya," katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi.

"Apabila saya kenapa saya dihalang, mereka beritahu ia adalah kerana hukuman sebelum ini pada tahun 1999," kata Anwar dalam kenyataan media hari ini. 

Jepun tahun lalu mula membenarkan rakyat Malaysia masuk ke negara tersebut tanpa visa.
Anwar kemudian persoal pihak imigresen Jepun sebagai tidak munasabah.

"Saya beritahu mereka ini bukan alasan yang berasas kerana saya telah pun masuk ke Jepun pada 2006, 2009 dan 2012," kata Anwar lagi.

Anwar hadir ke Jepun atas jemputan Pengerusi Yayasan Nippon, Tan Sri Yohei Sasakawa mendesak penjelasan pihak berkuasa Jepun tersebut dn memberi alasan ia mungkin disebabkan laporan terbaru tentang dirinya pada tahun 2013.

"Mereka akhirnya memberitahu saya tindakan ini terpaksa diambil mungkin kerana laporan terbaru pada tahun 2013," kata Bang Non yang dipaksa mengambil tiket penerbangan ke Kuala Lumpur jam 10.45 pagi ini.

Anwar dijadualkan membentangkan kertas kerja mengenai Demokrat Muslim mendakwa telah menyemak dgn kedutaan Jepun sebelum kesana,tak dimaklumkan akan apa2 halangan ke atas lawatannya.

Anwar membidas tindakan itu adalahmemalukan dan tak sepatutnya berlaku di negara yang dianggap pelopor utama demokrasi dunia.

"Saya bantah tindakan yang tidak sepatutnya berlaku ini daripada kerajaan Jepun dalam menafikan hak saya dan menghalang saya.

"Ia sangat sukar difahami bagi sebuah negara demokrasi yang terkenal mengambil tindakan tidak wajar ini di bawah alasan tersebut dan menyebabkan saya curiga wujud dalang disebalik perkara ini," katanya.

Beliau mendesak Kementerian Luar memberi penjelasan dan mempersoalkan peranan Wisma Putra dalam episod penuh skandal ini membabitkan "laporan terbaru" yang menyebabkan beliau dihalang masuk.

"Saya desak penjelasan daripada Menteri Hal Ehwal Luar Negara," desaknya lagi.

Bekas TPM itu berdepan ulangan pendakwaan pada 1999 apabila dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebas dan melepaskan Anwar daripada tuduhan Liwat II tersebut.

Anwar didakwa meliwat Mohd Saiful, 26, di sebuah unit Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pihak pendakwa mengemukakan rayuan kpd Mahkamah Rayuan terhadap pembebasan Anwar itu dan masih belum selesai sehingga kini.

Perkembangan terbaru, Anwar gagal lag dlm cubaan untuk mengenepikan peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebagai pendakwaraya dalam kes liwat beliau apabila Mahkamah Rayuan hari ini menolak penggunaan Akuan Bersumpah Datuk Mat Zain Ibrahim yang juga seorang bekas pegawai tertinggi polis. – 19 Januari, 2014.