Sunday, October 13, 2013

SHARIZAT BEBAS RASUAH....!!!

Ada orang cakap calon tu tak makan rasuah, menteri tu baik, menteri ni anti rasuah....

Sharizat pun tak makan rasuah sebab dia tak kantoi... yang kantoi cuma Laki dia dan Setiausaha Politik dia... So Sharizat baik la????

Apa yang aku nak bawak kat sini bukan isu rasuah atau isu sapa bagi dan sapa tak bagi... takder pekdah pun aku tulis, aku bukan pembangkang yang suka-suki kata orang itu rasuah, orang ni rasuah tanpa bukti.... Pastu nak buktikan rasuah dalam negara ni kritikal, maka mereka petiklah laporan CPI atau Corruption Perceptions Index...

Aku nak tulis pasal CPI... Amender Corruption Perceptions Index yang diagung-agungkan sangat tu...

Namanya dalam bahasa Melayu adalah Index Persepsi Rasuah...

Apa mender Persepsi??? Persepsi adalah Tanggapan... Amender itu Tanggapan??? Tanggapan adalah mender yang dianggap benar tapi tiada bukti atau dalam bahasa mudahnya andaian, anggapan, atau PERASAN korang jer...

Bagaimana Persepsi ni dikira??? hahahahahhahaha

Ada dua kaedah yang dimaklumkan oleh Transparency International

Untuk mengira Global Corruption Barometer...

Kaedahnya mudah jer... menerusi temubual (face to face), temuramah telefon dan kaji selidik online...

Dalam konteks Malaysia, Transparency International akan menerumah 1000 respondan menggunakan kaedah CATI atau Computer Assisted Telephone Interviewing yang dikendalikan oleh sebuah syarikat bernama TNS Malaysia... TNS ni adalah sebuah syarikat antarabangsa yang berpengkalan di United Kingdom... 1000 orang ini tadi dipilih secara rawak oleh TI Malaysia....

Jadi pengiraan Global Corruption Barometer ini adalah berdasarkan persepsi 1000 orang manusia yang ditemuramah di Malaysia menggunakan Computer Assisted Telephone Interviewing... Tiada ketepatan dan data boleh diragukan...

Makin banyak Pakatan bagi ceramah pasal Rasuah, sana rasuah, sini rasuah... maka makin tinggilah persepsi respondan untuk "tekan 1 untuk bagus, tekan 2 untuk rasuah dan tekan 3 untuk rasuah melampau-lampau" haaa tu lah CATI... masa korang tepon celcom ker Digi ker apa ker untuk cakap ngan operator, mesin yg suh tekan 1, tekan 2 tu ler CATI...

Kedua... TI beritau pasal Pengiraan CPI atau Corruption Perceptions Index... Dia kata dinilai oleh pakar....

The Barometer is a public opinion survey that offer views of the general public on corruption and its impact on their lives, including personal experience with bribes. The Corruption Perceptions Index (CPI) and the
Bribe Payers Index (BPI) both rely on the views of experts.

The CPI reflects the perception of informed observers on corruption in the public sector and politics. For more information on the CPI, please see:
www.transparency.org/research/cpi/

The BPI is drawn from a survey of business executives who rank the world’s most economically influential countries according to the likelihood of their firms to bribe abroad. For more information on the BPI, please see the Transparency International Bribe Payers Index 2011:
www.transparency.org/research/bpi

Transparency International kata CPI dan BPI dibuat berdasarkan pandangan pakar... Sapa pakar tu??? Tak pernah pun T.I beritau sapa pakar2 tu dalam Malaysia atau mana2 negara lain sekalipun...

Adakah "pakar" itu dari SUARAM? Dari Merdeka Center? dari DAP? dari SPRM??? atau dari Barisan Nasional??? atau Makcik Minah jual goreng pisang kat Rumah Pelacuran Tanglung Merah di Brickfields????

Soalan aku.... Boleh pakai ker Laporan Transparency International ni bilamana mereka pun takder ler transparent sangat pun.... just kita persepsi dari responden yang persepsinya mungkin bersandarkan ceramah Pakatan atau berdasarkan laporan Utusan Malaysia???
 


Azanisham Samat