Monday, March 30, 2015

PAS SUDAH JATUH CINTA


Saya berasa lega mendengar kenyataan Mursyidul Am Pas, Dato Haron Din berkaitan penyatuan Umno dan Pas.
Ianya rentetan penentangan keras Dap terhadap pelaksanaan hudud. Kata Dato Haron Din, pas perlu keluar dari pakatan rakyat kerana Dap menentang hudud.
Secara peribadi, saya berpendapat dari awal lagi Pas tidak patut bersahabat dgn Dap kerana memang sejak dulu lagi Dap menentang hudud. Dalam pilihanraya lalu, Pas umum gugur hudud dalam kempen pilihanraya bersama Dap. Apapun, biarlah kesilapan lalu hanya menjadi pengajaran.
Apa yg ingin saya tekankan adalah, sejauh mana proses penyatuan tersebut boleh berjaya, ianya persoalan yg harus dikaji dan dipermudahkan.
Apapun, jika sungguh penyatuan ini mampu dilakukan...biarlah ianya menjadi penyatuan abadi. Alang-alang nak bersatu, biarlah jodoh berpanjangan hingga keanak cucu. Biar generasi anak Melayu masa depan terus bersatu. Jangan bersatu hanya utk hudud, bersatulah kerana Allah swt. Islam bukan hanya pada syariat, tetapi Islam itu syumul melangkaui setiap aspek kehidupan insan sepanjang masa.
Melayu itu perlu bersatu bukan untuk menang "pilihanraya"...tetapi Melayu itu perlu bersatu kerana kita mmg tiada "pilihan lain". Semoga Allah menunjukkan jalan yg benar.
Salam cinta baru berputik,
Lecturer& Project Manager
(Bank Rakyat/Unirazak Research Collaboration)
Bank Rakyat School of Business and Entrepreneurship
Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK)