Friday, May 17, 2013

TRAGEDI APRIL FOOL

Tragedi ini berlaku pada 1 April. Peristiwa ini kemudiannya diperingati oleh dunia kristen setiap 1 April sebagai April Fool. Pada 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

April Fool bermula dari suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan umat Islam Spanyol pada tahun 1487 M (892 H).

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol beransur-ansur menjadi satu negara yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar selatan Perancis.

Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah pergunungan barat. Islam telah menerangi Spanyol.

Dengan sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, ramai orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan saja beragama Islam, malah bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islam.

Mereka membaca Al-Qur'an dan mengamalkan ajarannya. Mereka menolak muzik yang melalaikan, arak, pergaulan bebas dan segala yang dilarang Islam. Mereka mempraktikkan ajaran islam selama hampir enam abad.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol terus berusaha membersihkan Islam dari Spanyol, namun selalu gagal. Maka dikirimlah pengintip untuk mempelajari kelemahan umat Islam Spanyol.

Akhirnya mereka menemukan cara untuk menaklukkan Islam, yakni dengan melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya. Secara senyap-senyap mereka menghantar alkohol dan rokok ke dalam wilayah Spanyol.

Muzik diperdengarkan mempengaruhi kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al-Qur'an. Mereka juga menghantar ulama palsu untuk memecahkan umat Islam Spanyol. Usaha mereka berhasil.

Akhirnya Spanyol jatuh dan dikuasai pasukan salib. Pasukan salib melakukan kekejaman tanpa peri kemanusiaan. Tidak hanya Islam yang dibantai, tetapi juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu-persatu daerah di Spanyol jatuh.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluki. Penduduk Islam di Spanyol (yang disebut sebagai orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri.

Tentera salib terus mengejar mereka. Jalanraya sepi dengan ribuan mayat bergelimpangan bermandikan darah. Tentara salib mengetahui bahwa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.

Dengan lantang tentera salib itu membuat pengumuman, bahwa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman untuk berlayar keluar Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa orang Muslim dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang disediakan di pelabuhan. Setelah melihat ada kapal yang disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan Spanyol.

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.

Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, tentera salib menggeledah dan membakar rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Orang Islam yang masih bertahan di dalamnya turut terbakar.

Ribuan umat Islam yang tersadai di pelabuhan terkejut kerana tentera salib membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam.

Umat Islam tidak dapat berbuat apa-apa kerana tidak bersenjata. Kebanyakan mereka terdiri dari wanita dan anak-anaknya yang masih kecil. Sedang para tentara salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera salib membunuh umat Islam Spanyol tanpa belas kasihan. Jeritan, tangisan dan takbir bergema kuat tapi apakan daya mereka tak bersenjata. Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah mengalir di sana-sini. Laut yang biru berubah menjadi merah kehitam-hitaman.

Tragedi ini berlaku pada 1 April. Peristiwa ini kemudiannya diperingati oleh dunia kristen setiap 1 April sebagai April Fool. Pada 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan membunuh ribuan umat Islam Spanyol oleh tentera salib dengan cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara membenarkan penipuan dan pembohongan bertopengkan hiburan.

Bagi umat Islam, April Fool merupakan tragedi yang sangat menyedihkan bagi memperingati ribuan saudara kita disembelih oleh tentera salib di Granada, Spanyol.

Jadi, kalau ada umat Islam yang merayakan April Fool, maka mereka turut merayakan ulang tahun pembunuhan ribuan saudara-saudaranya sendiri di Granada, Spanyol, 5 abad yang lalu. Oleh yang demikian, awasi anak-anak kita supaya tidak terjebak.