Saturday, March 28, 2015

TERPENCIL DI DUNIA , TERKENAL DI LANGIT

"Akan lahir di kalangan tabiin seorang yang sangat makbul doa yang akan lahir di zaman kamu (Zaman selepas kewafatan Rasullulah s.a.w)"Uwais Al Qarni.. Siapakah uwais tu?

Uwais Al-Qarni merupakan pemuda yang disebut-sebut namanya oleh Rasullulah s.a.w
kepada para sahabat baginda.
Rasullulah s.a.w pernah berpesan kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra bahawa:
"Akan lahir di kalangan tabiin seorang yang sangat makbul doa yang akan lahir di zaman kamu (Zaman selepas kewafatan Rasullulah s.a.w)"
Tujuan Rasullulah s.a.w menyuruh Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra mencari Uwais Al-Qarni tidak lain ialah wanita meminta Uwais Al-Qarni berdoa kepada Allah supaya mengampunkan dosa-dosa sahabat (Saidina Uamr ra dan Saidina Ali ra)
Marilah kita lihat keistimewaan Uwais Al-Qarni sehingga Rasullulah s.a.w meminta sahabat mencari dan meminta doa darinya.

Memang benarlah kata-kata Rasullulah s.a.w,Uwais Al-Qarni akhirnya muncul di zaman Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra.Kedua-dua  mereka memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah ,Akhirnya bertemu juga dengan Uwais Al-Qarni.Pada pandangan mata kasar mereka,tidak mungkin dia adalah orang yang Rasullulah s.a.w sebut -sebutkan ini kerana ,Uwais Al-Qarni dianggap sebagai seorang yang kurang waras di kalangan orang awam atau penduduk setempat.

Uwais Al-Qarni adalah seorang yang berpenyakit sopak di seluruh tubuh badanya ,yakni sejenis penyakit kulit yang tidak digemari ramai.Walaupun begitu,beliau adalah seorang yang soleh yang amat mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh.Beliau begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya.Bapa beliau meninggal dunia ketika beliau masih kecil lagi.Beliau berpenyakit sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaganya sampai beliau dewasa.

Suatu hari ibunya memberitahu kepada Uwais Al-Qarni bahawa dia ingin sekali untuk mengerjakan ibadat haji,di Mekah.Ibunya menyuruh Uwais Al-Qarni supaya berikhtiar agar beliau dapat membawanya ke Mekah untuk menunaikan haji .Sebagai seorang yang miskin ,Uwais Al-qarni tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibuya kerana pada zaman itu kebanyakan orang pergi menunaikan haji dari Yaman ke Mekah perlu menyediakan unta dipasang atsnaya "Haudat".
Haudat ialah sebuah rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi diri daripada cuaca panas matahari dan hujan.

Uwais tidak mampu menyediakan perbelanjaan untuk ibunya pergi mengerjakan haji apatah lagi untuk memiliki unta.
Namun atas permintaan ibunya yang sangat Uwais kasihi,Uwais Al-Qarni mendapat satu ilham.
Beliau membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan sudah habis menyusu.Beliau membuat sebuah rumah si atas 'Tilal'(Tanah Tinggi).Rumah untuk lembu itu dibina di atas bukit,apa yang beliau lakukan ialah pada petang hari beliau akan mendukung anak lembu untuk naik ke atas Tilal .Pagi esoknya beliau akan mendukung lembu itu turun dari Tilal tersebut untuk diberi makan .Perbuatan yang dilakukannya menyebabkan orang mengatakan beliau kurang waras.

Memang pelik,membuatkan rumah untuk lembu di atas bukit,kemudian setiap hari mengusung lembu ,petang dibawa naik ,pagi dibawa turun.
Namun sebenarnya jika dilihat di sebaliknya ,Uwais Al-Qarni seorang yang bijak.Lembu yang asalnya hanya 20kg,selepas 6bulan lembu itu sudah menjadi 100kg.Otot-Otot tangan dan badan Uwais Al-Qarni pula menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit setiap hari.

Selepas 8bulan ,apabila sampai musim haji.Rupa-rupanya perbuatannya selama ini adalah satu persediaan untuk beliau membawa ibunya mengerjakan haji.Beliau telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekah dengan kedua tangannya.Di belakangnya beliau meletakkan barang-barang keperluan seperti air,roti dan sebagainya .Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang lebih ringan.Beliau membawa (Mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah,mengerjakan Tawaf ,saie ,dan di padang arafah dengan senang sahaja.Uwais juga memangku ibuya denagn kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.
Setelah ibunya pulang ke Yaman,ibunya bertanya:
"Uwais,apa yang kamu doakan sepanjang kamu berada di Mekah?"

Uwais Al-Qarni menjawab:
"Saya berdoa meminta supaya Allah mengampunkan dosa-dosa ibu"

Ibunya bertanya lagi:
"Bagaimana pula dengan dosa kamu"

Uwais al-Qarni menjawab:
"Dengan terampun dosa ibu,ibu akan masuk syurga .Cukuplah ibu redha dengan saya,maka saya juga akan masuk syurga".

ibunya bertanya lagi:
"Ibu inginkan engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih(sopak) kamu ini."

Uwais Al-Qarni berkata:
"Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan.Kalau tidak redha dengan kejadian Allah,macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta'ala.

Ibunya menambah:
"Kalau ingin masuk ke Syuga ,mesti taat kepada perintah ibu.Ibu perintahkan engkau berdoa."
Akhirnya Uwais Al-Qarni tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa.Beliau lalu berdoa seperti yang diminta oleh ibunya supaya Allah menyembuhkan putih yang luar biasa(sopak) yang dihadapinya itu.

Allah s.w.t lalu menyembuhkan serta merta ,hilang putih sopak diseluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling di tengkuknya.Tanda tompok putih itu kekal pada Uwais Al-Qarni kerana permintaanya,kerana sopak ini adalah tanda pengenalan yang disebut Rasullulah s.a.w kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra.

Tidak lama kemudian,ibunya meninggal dunia.Beliau telah menunaikan kesemua permintaan ibunya.Selepas itu beliau telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya disisi Allah.Saidina umar ra dan Saidina Ali ra dapat berjumpa dengan Uwais Al-Qarnidan seperti yag diperintahkan oleh Rasullulah s.a.w,mereka meminta supaya beliau berdoa agar Allah s.w.t berkenan mengampuni dosa-dosa mereka berdua.

Diriwayatkan semasa kewafatan beliau,terlalu ramai "orang" yang menyempurnakan jenazah beliau.Daripada urusan memandikan sehinggalah dibawa ke liang lahad.Agak menghairankan kerana pada masa hidup beliau yang miskin,malah ada yang menganggap beliau seorang yang gila.Siapakah "orang-orang tersebut".Mereka itu adalah penduduk-penduduk langit yang terdiri daripada malaikat-malaikat.

Tamat sudah kisah Uwais Al-Qarni yang amat taat dan kasih kepada ibunya.Seorang wali Allah yang tidak terkenal di bumi,tetapi amat terkenal di langit .
Sekian.Wallahua'lam.